Изпълнени проекти

Консервационно-реставрационни работи на паметник Цар Освободител Александър II


Фондация „Созопол“ е консултант при изпълнението на дейностите по проекта.

Период на изпълнение: 2012 ÷ 2013 години. Стойност на изпълнените дейности по проекта – 645 890,00 евро. Финансиран от Руска Федерация.
Паметникът е едно от големите постижения на прочутия флорентински скулптор Арнолдо Дзоки. Италианецът е спечелил конкурса за проект, обявен в края на XIX век по инициатива на Върховния поборническо-опълченски комитет, в конкуренция с близо 90 скулптори от 15 страни.

Досега статуята на Цар Освободител е ремонтирана само веднъж и то частично – след Втората Световна война. Тогава са запълнени дупките от шрапнели. При сегашната реставрация е обновен целият паметник. Така реално за първи път ясно се виждат барелефите. В тях са вградени образите на около 30 български и руски държавници, военни и общественици. Сред тях са ген. Гурко, ген. Скобелев, граф Игнатиев и Иван Вазов.

Паметникът се намира на столичния булевард „Цар Освободител“, с лице към сградата на Народното събрание. Официалното откриване на реставрирания паметник се проведе на 3 март 2013 г., в чест на 135-тата годишнина от Освобождението на България.

Паметник Цар Освободител Александър IIПаметник Цар Освободител Александър II