Архитектурно-Исторически Комплекс
“Южна Крепостна Стена и Кула”

На Българското Черноморие, в южната част на Бургаския залив се намира „Чудото на България“ – Созопол. Старинен Созопол е очарователно и покоряващо място с тесните калдъръмени улички, над които са надвиснали красиви къщи с високи дувари, каменни зидове и дървени облицовки, типични за българската черноморска архитектура. Съчетанието от: прекрасната природа, брегова ивица и златисти плажове; културно историческото наследство и провежданите културни събития; семейните хотели; малките уютни ресторантчета, предлагащи комбинация от българска, гръцка и турска кухня; кафенета; предлаганите прясна риба и чирози са част от типичните за Созопол гледки и впечатления.
Водещо място в предлагането и популяризирането на едно от най-древните селища по Черноморските брегове, емблематичния Аполония Понтика – Созополис – Созопол, има Архитектурно исторически комплекс с музей „Южна крепостна стена и кула“ – призната световна туристическа дестинация:

Уважаеми гости,

Добре дошли в Архитектурно исторически комплекс с музей „Южна крепостна стена и кула“. За да успеете да се докоснете и да се насладите максимално на всяка частица от това уникално кътче многовековна история, предлагаме на Вашето внимание този пътеводител:
Комплексът е създаден от Фондация “Созопол” и е въведен в експлоатация през месец Септември 2004 година. От създаването си до месец Август 2020 година е посетен от над 285 000 гости.
Той има пряка връзка с улица „Милет“ и улица „Южна панорамна алея“ както и пряк подход към крайбрежните скали и морето;
Комплексът включва: централно входно преддверие; подходящо експонирани знакови недвижими културни ценности; експонирани артефакти, разкрити при провежданите археологически проучвания; тематични изложбени зали; асансьор за хора с увреждания; туристически мостик с подвижна платформа за хора с увреждания.
Вървейки от входа на Старинен Созопол – където се намира Културно-информационния център на Национален археологически резерват “Античния град Аполония”

20170406_105711
и движейки се по основните улици Аполония, Кирил и Методий и Милет, чрез естествен подход се стига до

• вход на Комплекса откъм улица „Милет“ 50

При изграждането на централния вход са приобщени и съседните два имота. Това позволи да бъде оформен един етнографски ансамбъл, който впечатлява и привлича всички да преминат през гостоприемно отворената врата на Комплекса.
1 (1) 1 (2)
 

Преминавайки от улица Милет в обхвата на Комплекса, посетителят може да се наслади на екстериора чрез

• възрожденска къща в типичен Созополски двор

Възстановените фасади на възрожденската къща се вписват по един прекрасен начин в типичния за Старинен Созопол двор. Преливането във формите на фасадите, характерно за черноморската архитектура, е меко и елегантно.
1 2
 

2801268be3ba7188c3298cf9efa9987d
Гледката към морето от двора е впечатляваща. Снимките направени тук от гости на комплекса се разпространяват в цял свят.
MORSKA 34 _ (48) IMG_20200728_194329
_ (54) _ (63)
_ (3)
Гърловината на античния кладенец, датиран IV-III в.пр.н.е., се откроява в североизточната част на двора
_ (9) _ (1)
По стара традиция гостите хвърлят монети в кладенеца, за да се върнат отново на това прекрасно място.
В дъното на двора, непосредствено до къща “Тракийски хан” – културна ценност от национално значение, се намира трета станция на асансьор за хора с увреждания.

Untitled122233

• вход на Комплекса откъм улица „Южна панорамна алея“

Внушителността на консервираните и реставрирани креспостна стена и кула впечатлява всички.
News2016.02.01-5
Достъпността на входа чрез стълби и рампа за хора с увреждания, излъчва непринуденост и спокойствие.
3.Project7
Уникалните стълби от обработени каменни блокове от II-I в.пр.н.е. към и от ниво възрожденска къща и двор подканят всички и придават допълнителна уютна атмосфера като Созополска “Римня”.
3 (2) IMG_20200728_202227
Дискретността на масивните дъбови врати и сантрачи в комбинация с каменните зидове и витража успокоява и предполага добри преживявания на територията на комплекса.
3 (1)
Намираме се пред Витража,
IMG_20200729_122911
където създалата се непринудена атмосфера около входа ни подканя “Ела, влез, виж”,

• Централно фоайе на Комплекса

Темата, заложена при създаването на композицията във фоайето, е
“Хората – слънцето и морето, хляба и виното”.
Untitled_Panorama1 IMG_5353
Основните акценти са: впечатляващото слънце и неговите лъчи вградени в пода на фоайето и автентичния каменен зид на зърнохранилището от V-VI век. Слънцето представлява сложна комбинация от обработени и монтирани плочи добити от каменни блокове II-I в.пр.н.е. разделени от медна и оловна ламарина. Влизайки през остъкления вход, хората са облени от светлина и спокойствие.
IMG_5356
Вървейки наляво, силно впечатлени от нестандартната атмосфера, насочваме вниманието си към

• Зърнохранилището, датирано V-VI век – основна експозационна зала

Зърнохранилището е недвижима културна ценност с много голямо значение за комплекса, датирано от V-VI век, когато град Созопол е разполагал с най-голямото по Черноморието пристанище за износ на зърно. Имаме възможността да наблюдаваме по-голямата част от това уникално помещение.
IMG_5359 3 IMG_5376
От извършените археологически проучвания бе установено, че дължината му е 22 метра, широчина 12 метра, височина 3 метра и дълбочина на зида 140 см, включително и на основата на цялата сграда. На базата на тези данни, то е определено като най-голямата сграда, открита при археологически проучвания, провеждани на територията на Старинен Созопол. Впечатляващи са акустиката на залата, спецификата за зида и хидрофобната замазка на сградата. Хидрофобният характер на замазката обуславя нейната роля за запазване на житото невредимо, въпреки неговата близост с морето. Интересно е да се отбележи, че в древността, над зърнохранилището са съществували казармени помещения, в които са живели стражите, охраняващи крепостните кули по протежение на Южната крепостна стена. В залата са експонирани много артефакти, разкрити на място при проучванията.
1 2 3
Оригинални части от водопровода на древна Аполония Понтика датирани от V в.пр.н.е. дават представа за удивителното ниво на развитие на древните цивилизации по тези земи.
IMG_20200728_202854
Нека отново да преминем през фоайето и да продължим надясно. Преминаваме покрай обособения кът “Магията на виното” (предстои зад него, на второ ниво, изграждане на пещ за хляб).
IMG_5351
Като ни посетите отново, ще пием по чаша Българско вино и ще опитаме от прясно изпечения хляб. Насочваме се и преминаваме през

• Параклис “Св. Св. Кирик и Юлита”, датиран от XIII-XIV век

IMG_5322
В параклиса войниците, охраняващи отбранителните съоръжения, са се молели преди битките. Изпълнени са дейности по пълна консервация и реставрация.
15 IMG_20200728_203323
Триптихът и иконите са изработени с много респект, професионализъм и любов от Маргарита Балабанова – водещ български специалист по църковна живопис и иконопластика. Тук всеки може да поспре, да запали свещ, да я постави в един от свещниците и да се наслади на интериора.
Преминаваме през масивна дървена дъбова врата
 

1212 _ (73)
 

и веднага ни обгръща част от “вечността”, виждаме

• Фрагменти от крепостен зид и кула, датирани от IV-XIV век

IMG_5323
Прекрасно се откроява оригиналния зид от камък и хоросан с характерните тухлени пояси, изпълняващи подравнителна роля. Това представлява изключителен по своята същност автентичен фрагмент от крепостната система на Старинен Созопол. На стената срещу оригиналната зидария са експонирани картини на местен художник, маринист – Ангелина Недин.
IMG_5326
Впечатлени от обстановката в залата, пристъпяме напред към

• Античен кладенец датиран от IV-III в.пр.н.е.

Зад парапета наблюдаваме в пълен обем откритата на място изключителна културна ценност от национално значение. Кладенецът е построен през IV-III в.пр.н.е. и е част от култов комплекс, създаден в чест на “Трите нимфи” – Нимфеум. Изграден е от каменни блокове, – “квадри пясъчник:, плътно прилепени един към друг, без спояване.
IMG_5325
Любопитен е фактът, че при археологическите разкопки, от дъното на кладенеца, отново започна да извира сладка вода. Около него са експонирани амфори и керамични елементи, открити при археологическите проучвания на място.
_ (67) _ (17)

Вървейки по стълбите пред нас изпъква ефектно мраморно пано “Трите нимфи”, изработено от видния български скулптор Борис Борисов.
IMG_20200728_203705
Веднага след мраморното пано се потапяме в атмосферата на

• Етнографска експозиция “Кът на моряка”

Тук много коректно и стегнато е показан и подчертан бита на моряците. Експонатите са внимателно подбрани от експертите на Военноморския флот на Република България.
IMG_5337 IMG_5339
_ (16)
 

Усеща се добрата визия и чувство за “Ред, дисциплина, порядъчност и дълг към родината”.
_ (6) _ (74) _ (40)
На този етап от обиколката на комплекса, пред нас се разкриват и основите на стражевата кула, чийто оригинален зид – сегмент, ясно се откроява.
IMG_20200729_132345
Влизаме в прекрасната и многофункционална

• Експозиционна зала “Хората и морето” – за временни изложби

Залата е многофункционална, с нестандартна визия. Намира се непосредствено под улица “Южна панорамна алея” с изграден отвор за естествена светлина през който слънцето в определени часове на деня огрява част от скалите, които са послужили като основа на античния кладенец.
_ (41) _ (60)
Излизайки от експозиционна зала “Хората и морето”, преминавайки през проход в скалите, влизаме в

• Зала на “Аполон”

Посещаваната от много хора зала, в която е изложена реплика на оригиналната статуя на бог Аполон.
_ (45) _ (25) _LAN8586 _ (69)
През V в.пр.н.е. оригиналната статуя се е издигала пред храма на бог Аполон в град държава Аполония – Понтика. Статуята е била с височина 13,20 метра, изработена от бронз, от древногръцкия скулптор Каламис. Репликата, която е пред нас е изработена от водещия български скулптор Борис Борисов. Връщайки се, излизайки от залата на Аполон, непосредсвтено до нея в дясно се виждат

• Асансьор за хора с увреждания и платформа към него

Тези съоръжения са изградени чрез финансиране от международни проекти. Те обслужват всички желаещи, в това число: деца, възрастни хора, и хора с увреждания. Асансьорът работи чрез пневматика, заготвен, монтиран и поддържан от специализирана организация “Пролифт”. Съобразен е с атмосферните условия и терена. Вътрешната част на асансьора е обшита с релефна медна ламарина.
Picture 109 11 - Copy

Подвижната платформа спомага за достигане до първа станция на асансьора

IMG_5344 Picture 113
Picture 114 Picture 148
DSCN2791
На излизане от комплекса към улица “Южна панорамна алея” и преди да се насочим към поредната атракция – туристически мостик, посещаваме

• Обществена тоалетна съобразена с достъпност на хора с увреждания

CRW_0042 26
Тоалетната също е уникална с това, че западната и стена представлява една от стените на Античния кладенец IV-III в.пр.н.е.
33 36
DSCN2784
Непосредствено до нея се намира втората станция на асансьора на ниво улица “Южна панорамна алея”.
CRW_0049
Излизаме на улица “Южна панорамна алея”. Пред нас с цялото си великолепие и неповторимост, се простират крайбрежните скали и Черно море. Насочваме се към

• Туристически мостик с движеща се платформа за хора с увреждания

_LAN8601 - Copy
 

17 18
Мостика се използва за разходка и наблюдение на част от крепостната сиситема, крайбрежните скали и морето от местните хора, туристите и гостите от цял свят. Комплексът и мостика бяха посетени през 2014 година от цялото ръководство на Организацията на Обединените Нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО). Посещението беше по време на провеждането на Световен форум, организиран от Фондация “Созопол” под егидата на ЮНЕСКО в България – “Ролята на младежтта за опазване на материалното и нематериалното културно наследство”.
News2014.10.01-15
Предстои община Созопол и Фондация “Созопол”, да кандидатстват за финансиране от национални и международни програми за изпълнението на втори етап от изграждане на туристическия мостик.
_ (20) _ (22)
Изключителните заслуги на Председателя на Фондация “Созопол” господин Кирил Арнаутски за опазване на природното и културното наследства и развитието на Созопол като световна туристическа дестинация, бяха оценени по достойнство. Месец Юли 2015 година той беше удостоен със званието Почетен гражданин на Созопол – Признателност и благодарност от общинското ръководство и местната общност.
Председателят на Фондация „Созопол” получи признание за дейността си, като беше удостоен със званието „Почетен гражданин” на Община Созопол

Благодарим Ви, че избрахте да посетите Архитектурно исторически комплекс с музей “Южна крепостна стена и кула”. Искренно се надяваме, че неговите културно-исторически ценности са представлявали интерес за Вас.

Комплексът предлага организирани целогодишни обиколки и маршрути в старата част на Созопол, както и такива предназначени за индивидуални посетители, изнасят се беседи от екскурзоводи, специално обучени за целта.
Едно посещение в Старинен Созопол не е достатъчно. Пожелаваме Ви да се връщате тук и да преоткривате всичко това, което предлагаме, отново и отново!
 

Винаги на Ваше разположение. Очакваме Ви!

 

 


Съвет за Световен Туризъм и ПътуванеСъветът за Световен Туризъм и Пътуване е световна организация, чиято дейност е в полза на международната общност, която обхваща: опазване на околната среда, развитие на работната сила и иновациите, устойчивост в глобалната туристическа индустрия.

Наградите на Съвета за Световен Туризъм и Пътуване имат за цел да стимулират туристическата индустрия чрез популяризиране на туристическия бранш и дестинациите, както и да съдействат за устойчивото развитие на сектора. На 15 април 2015 година в Мадрид, Испания, се състоя официалната церемония за връчване на наградите „Туризъм за утре” за 2015 г.Наградите се връчват в пет категории: Награда на обществеността; Награда за дестинация; Награда за околна среда; Награда за иновация; Награда на хората. (http://www.wttc.org/). Проектът на Фондация „Созопол” „Архитектурно – исторически комплекс с музейна сбирка Южна крепостна стена и кула – история, култура, наследство”, гр. Созопол, България кандидатства към Категория „Награда за дестинация”. Той е единствения български проект получил престижната награда от Свтовната организация.

На церемонията присъстваха представителите на Фондация „Созопол” – г-ца Невена Арнаутска – член на Управителния съвет и г-жа Любов Драганова – Експерт по международни проекти и програми.

Г-жа Любов Драганова и г-ца Невена Арнаутска -  представители на Фондация „Созопол” Г-жа Любов Драганова и г-ца Невена Арнаутска
представители на Фондация „Созопол”

Наградите бяха връчени от г-жа Валери Сегара – представител на Главния спонсор в тази категория – Компанията „Лас Вегас Конвеншън & Визитър Бюро” и г-н Греъм Милър – Главен съдия.

Г-жа Валери Сегара - спонсор Destination Award Г-н Греъм Милър - Главен съдия и г-жа Любов Драганова – представител на Фондация „Созопол” Г-жа Валери Сегара
спонсор Destination Award
Г-н Греъм Милър
Главен съдия


При представянето на проекта, Главният съдия г-н Греъм Милър каза следното:

„В България, хората от Созопол са показали как обединяването на гражданското общество и местното управление може да има огромно влияние върху опазването и предлагането на крайбрежната дестинация. Възстановителните работи с използване на автентични методи, участието в тези дейности на местни работници и специалисти, както и възраждането на традиции на повече от 2500 години придават нов смисъл на мястото в тази бързо променяща се и все по-известна туристическа дестинация”.

Журито и участниците от над 60 страни изразиха искреното си възхищение към постигнатото от Фондация „Созопол” и местната власт в град Созопол за превръщането на българския черноморски град в международна дестинация, осигуряваща устойчив туризъм и заетост за местното население. Проектът „Архитектурно – исторически комплекс с музейна сбирка Южна крепостна стена и кула – история, култура, наследство” бе единодушно оценен като изключително успешен и пример за улесняване на достъпа на хора в неравностойно положение до културните ценности на града. След представянето на проекта и връчването на грамотата, много от участниците изразиха своето пожелание да посетят България и град Созопол.

Обща снимка  на всички участници след края на официалната церемония за връчване на наградите„Туризъм за утре” за 2015 г. Обща снимка на всички участници след края на официалната церемония
за връчване на наградите„Туризъм за утре” за 2015 г.

НАГРАДА ЗА ДЕСТИНАЦИЯ

Тази награда има за цел да изтъкне постиженията в поддържането на дестинация. Дестинациите трябва да бъдат в състояние да докажат: Ангажиране на множество заинтересовани страни и приемните общности в процеса на вземане на решения; подобряване на преки икономически и социални ползи за местните хора; насърчаване на равните възможности за заетост, професионално развитие и изграждане на капацитет; зачитане на правата на хората, включително правата на местното население; опазване и защита на природната и културната заобикаляща среда; адаптиране на туристическите дейности към изменението на климата; насърчаване активността на хората към местния уникален Резерват и запазване на автентичността му; изграждане на икономическа стабилност чрез подходящи бизнес модели.

Дейностите по проект „Архитектурно-исторически комплекс с музейна сбирка Южна крепостна стена и кула- история, култура, наследство” са извършени в пълно взаимодействие и разбирателство между Фондация „Созопол” и нейните партньори, като всички заинтересовани страни и местни общности са допринесли положително със своите знания за опазването и развитието на един интегриран и разнообразен туристически продукт. В основата на качественото реализиране на проекта, изключително важно беше сътрудничеството и съвместната работа с Община Созопол. Съществен момент при изпълнението на дейностите по проекта е, че те не бяха съсредоточени само и единствено в комплекса, а на цялата територия на Археологически резерват „Античния град Аполония”. Основната цел е постигната: природна, културна и социална устойчивост в община Созопол, допринасяща значително за постигане на стабилно икономическо развитие чрез създаване на нови работни места и подобряване стандарта на живот на местното население.

Фондация „Созопол” и Община Созопол се отнасяха към всички участници в дейностите равнопоставено, без оглед на техния пол, възраст, расова принадлежност, социален статус или религия. Защитата от дискриминация беше осигурена на всички етапи от изпълнението на проекта, като всички участници имаха равни възможности по време на осъществяването на дейностите, и при осигуряването на постоянна заетост след неговото приключване.

1

Използвани са техники за консервация и реставрация, които спомагат за максимално запазване автентичността на обектите в комплекса и резервата. Материалите, използвани при консервационните и реставрационни дейности, се доближават по произход до оригиналните. Всички дейности по проекта са извършени от местни специалисти. Предприети са действия за намаляване нивото на шум в резервата. Редовно се провеждат инициативи за почистване на резервата и озеленяване на определените за това места.

Всички дейности се осъществяват така, че да се подобри цялостното състояние на уникалните крайбрежна морска ивица и резервата с многобройните си културни ценности, както и да се поддържат старите и новосъздадените туристически маршрути. Стремежът е да се създаде нова модерна визия за град Созопол, която успешно да съчетава предлаганите възможности за: ваканционен морски, в това число подводен и развлекателен туризъм; културно-исторически; поклоннически; еко и ловен туризъм. Благодарение на изключителната активност на местната власт и гражданското общество, градът се превърна в международен фестивален център и международен център за конгресни прояви.

Създаването на „Архитектурно-исторически комплекс с музейна сбирка Южна крепостна стена и кула” и дейността на Фондация „Созопол” е добър пример за бизнес модел и публично-частно партньорство, за стимулиране на местната икономическа стабилност и активно сътрудничество с общинската и областната администрации в полза на просперитета на Созопол и неговите жители.