Разработвани проекти

Хисаря (Диоклецианополис) – градът на императорите


Хисаря е град в Южна България с термално находище от 22 извора, разположени в малък район, с различна физико-химична характеристика и температура, с доказани лечебни качества, използвани още в древността. В ново време (1882 г.) тук е положено началото на организираното балнеолечение в България. Благоприятният климат и минералните води са привличали хората по тези места от най-дълбока древност. Хисаря има богата хилядолетна история и културно наследство, заради което е обявен за национален археологически резерват „Античен град – Хисар, община Хисар, област Пловдив”. Тук е съществувало праисторическо селище още преди V-IV век пр. Хр., а по-късно и тракийско селище.

След завладяването на провинция Тракия от римляните през 46 г. около минералните извори възниква голямо римско селище. През 293 г. император Диоклециан му дава статут на град и оттогава започва неговото укрепване с масивни крепостни стени и изпълнението на нови градоустройствени решения. На много места крепостната стена достига височина до 11 метра, а южната крепостна порта се извисява на 13 метра. Археологическите проучвания уточняват, че крепостта е подсилена от 44 кули, а в античния град се е влизало през четири големи порти. Тук се намират амфитеатър, арена, 10 раннохристиянски базилики от периода IV – VI в., владетелска резиденция и едни от малкото запазени на Балканския полуостров римски терми, в които са били извършвани процедури и лечение с минерална вода.

Проектът предвижда укрепването на източната осмоъгълна кула на крепостната стена на Диоклецианопол чрез архитектурна консервация и реставрация, както и сектори от стената около нея, които са в тежко, аварийно състояние. Предвиждат се също така направа на ефектно осветление, изграждане на прилежаща инфраструктура и осигуряване на достъпна среда за хора със специфични възможности.

Хисаря (Диоклецианополис) – градът на императорите Хисаря (Диоклецианополис) – градът на императорите