Разработвани проекти

Созополският манастир „Св.Николай Чудотворец” – огнище на духовност и вяра


При археологически проучвания на пространството пред главния вход на Созополската крепост в южната й стена бяха открити руини на неизвестна досега средновековна църква. Тя отстои на 8 м южно от входа и на 12,5 м от съвременния храм „Св. св. Кирил и Методий”. Предполага се, че това била главната църква на известния от писмени извори созополски манастир „Св. Николай Чудотворец”. С този манастир се свързва заточението в началото на ХІ в. на византийската императрица Теодора, заради връзката й с последния владетел на Първото българско царство Пресиян ІІ.

Строителството на храма се отнася към края на Х-ХІ в., а преустройството – към ХІІІ в. В по-късен етап – краят на ХІV-ХVІІ в. църквата след опожаряване е изцяло преустроена в гробнична и цялото й вътрешно пространство е използвано за семейни некрополи, а централната олтарна част е превърната в костница.

Проектът предвижда консервация, реставрация, ефектно осветление и социализация на църквата „Св. Николай Чудотворец”, изграждане на прилежаща инфраструктура и осигуряване на достъпна среда за хора със специфични възможности.

Църква „Св. Николай Чудотворец”, град Созопол Църква „Св. Николай Чудотворец”, град Созопол