Международна конференция „Борбата с ограбването на културното наследство на Сирия”


Международната конференция бе проведена на 16 септември в София Хотел Балкан под патронажа на ЮНЕСКО, организирана от посолството на Кралство Норвегия и Норвежкия институт за изследване на културното наследство, в партньорство с Министерство на културата на Република България, Министерство на вътрешните работи на Република България, посолството на Република Кипър и нидерландската неправителствена организация “Walk of Truth”.

Конференцията бе открита със слова на Н.Пр. Гюру Катарина Х. Викьор, посланик на Кралство Норвегия в България, г-жа Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО, г-жа Румяна Бъчварова, заместник-министър председател и министър на вътрешните работи на Република България, г-н Вежди Рашидов, министър на културата на Република България, г-жа Полина Карастоянова, председател на Комисията по култура и медии в Народното събрание на Република България, Н.Пр. Ставрос Августидис, посланик на Република Кипър в България и г-н Карстен Палудан-Мюлер, генерален директор на Норвежкия институт за изследване на културното наследство (NIKU).

Н.Пр. Гюру Катарина Х. Викьор,г-н Карстен Палудан-Мюлер, г-жа Ирина Бокова,
г-жа Румяна Бъчварова, г-н Вежди Рашидов, г-жа Полина Карастоянова
и Н.Пр. Ставрос Августидис

В Международната конференция участие взеха г-н Кирил Арнаутски – председател на Фондация „Созопол” и г-жа Любов Драганова – главен експерт Международни програми и проекти във Фондацията.

Със своята актуалност темата на конференцията предизвика голям интерес. Бяха обсъдени въпроси, свързани с опазване на многообразното културно наследство, с незаконния трафик на културни ценности, с ограбването и разрушаването на културното наследство на Сирия, с изпълнението на залегналите в Конвенциите и Резолюциите на ООН и ЮНЕСКО препоръки за съхраняване на материалното наследство, както и с необходимостта от решителни действия на международната общност за предотвратяване унищожаването на културно-историческата памет на човечеството.

По време на конференцията г-н Арнаутски разговаря с г-жа Ирина Бокова – Генерален директор на ЮНЕСКО, Н.Пр. Гюру Катарина Х. Викьор, посланик на Кралство Норвегия в България и г-н Шеймъс Касиди от Офиса на ФМ на ЕИП.