Изпълнявани проекти

Проект разработен в партньорство от Фондация „Созопол”, Република България и Фондация „Пръстен от Балкани”, Република Сърбия e приет и одобрен за изпълнение от Програма за участие на ЮНЕСКО.


1 2 Град Чипровци, Република България Град Пирот, Република Сърбия

Проект: „Чипровските килими, световно културно наследство – достояние на поколенията”, с Референтен № 9290118181РРЕ бе приет за финансиране и изпълнение от Програма за участие към ЮНЕСКО 2018-2019. Двете неправителствени организации са заложили за изпълнение редица мероприятия, спазвайки основните цели и Директиви на ЮНЕСКО. По-голяма част от събитията са предвидени да бъдат изпълнени в град Чипровци.

Китно сгушен в полите на Западна Стара планина, на границата със Сърбия се намира град Чипровци. В този град жителите са малко на брой, но славата на това древно тракийско селище се носи по цял свят, заради прословутите и световно известни, ръчно тъкани чипровски килими.

3

Отдалечеността на град Чипровци от вътрешността на страната е била и е в основата да се създаде, съхрани и запази технологията на изработката и цветовете, а фигурите да се запазят толкова самобитни. Изработването на чипровските килими, продължило столетия наред, уменията и знанията са предавани от възрастните на по-младите – деца и внуци. Предават се не само умението на тъкането, но и предхождащото го багрене на материалите – оцветяването чрез традиционни и природни багрила, както е и до днес. Това представлява един културен феномен, който вписва културното умение в природния ландшафт, при участие на по-голяма част от населението независимо от разликата в половете. Килимарството е живия пример през столетията за равенството между половете – една от двете глобални цели на световната организация ЮНЕСКО. Мъжете също участват, но само при осигуряване на основния материал – вълната и материалите за багрене. Тъкането на килими от възрастните жени в Чипровци се е превърнало в лична кауза, начин на живот. Сега много от жените се отнасят към това занимание като към твърде личен въпрос, а към изработените от тях килими – като към семейни съкровища. Същите жени старателно предават уменията си на по-младите жени, на внучките си, но не с идеята че им дават познания за една професия, а повече с усещането, че ги посвещават в семейна тайна, свещенодействие, което пази дома и добрите хора по света. Изтъкаването на килимите, съставени от сложни геометрични мотиви и геометрични форми, представлява един символичен свят – светът на орнаментиката.

При изработването на чипровските килими са се употребявали и се употребяват два вида вълна: „РУНОВА”, придобита през пролетта и „ТАБАШКА”, получена след обработване на кожите. Друг материал е козината, от която се подготвя основата на килимите.

Ето какво казва г-жа Савка Иванова, една от най-известните майсторки на изработка и тъкане на чипровски килими в днешно време: „В килимите влагаме много любов и затова, когато се гледат, те излъчват една светлина, едно щастие. Когато ги поставиш в къщи, те греят като слънце, защото всичко е от жив материал. Длъжни сме да запазим традицията и да я продължим напред”.

4

Чипровските килими очароват със своята красота и изящество, със съвършенството и простотата, с чудното съчетание на багри и знаци. Килимите разкриват света на своите създатели, свят на хармония, мъдрост и доброта. Естетиката на чипровските килими с техните разтообразни елементи и композиции, силния елемент на импровизация, богатството на символиката и емоцианолната изразителност са в основата на полученото световно признание.