Фондация „Созопол” организира световен форум под егидата на ЮНЕСКО в България


Фондация „Созопол” продължава активната подготовка на Третия форум на неправителствени организации – официални партньори на ЮНЕСКО на тема: „ Роля на младежта за опазване на материалното и нематериалното културно наследство”, който ще се проведе под патронажа на Президента на Република България, на Министерство на културата и на кмета на Созопол. Форумът ще бъде официално открит на 27 септември в НДК в присъствието на високопоставени гости от ЮНЕСКО и България. Очаква се видео послание към участниците да отправи Генералният директор на световната организация г-жа Ирина Бокова.

Гостите ще разгледат постоянната изложба „Културното наследство на България – минало, настояще, бъдеще”, разположена в НДК и ще се насладят на изпълнението на Бистришките баби, включени в Списъка на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство.

От 28 септември до 1 октомври т. г., във ваканционно селище Дюни край Созопол, над 70 представители на международни неправителствени организации от различни региони на света ще обсъждат ролята на младежта в опазването на културното наследство и добрите практики в тази област. Основни доклади и презентации на проекти ще направят изтъкнати професори от Естония, Афганистан, Аржентина, България.

В рамките на форума гостите ще разгледат Стария град на Пловдив, ще посетят създадения от Фондация „Созопол” Архитектурно-исторически комплекс с музейна експозиция Южна крепостна стена и кула в Стария град на Созопол.

Основната подготовка и оперативната работа по организацията на Третия форум на неправителствени организации (НПО) – официални партньори на ЮНЕСКО се осъществяват от председателя на Комитета за връзка на НПО към ЮНЕСКО г-н Патрик Гало и от председателя на Управителния съвет на Фондация „Созопол” г-н Кирил Арнаутски.