Имерсия край Созопол


Едно от най-хубавите места в света… между въздуха и водата.

Созопол е красиво кътче земя между кадифеното небе и кристалните води на Черно море, съхранило за нас тайнствени подводни каменни образувания и потънали кораби от едно друго време.

Да се насладиш на почивката си би могло да означава много – да се почувстваш авантюрист като събудиш любопитството си за факти, които са известни на малцина… да се гмурнеш в удоволствието от тишината под водата и да преоткриеш себе си.

Фондация „Созопол“ ви представя в детайли интересни факти, да ви предизвикаме да станете активни участници в прераждането на Созопол като дестинация, която има с какво да заплени търсещите умове и да събуди изследователския дух на всеки от нас.

Подводни снимки от Созопол Подводни снимки от Созопол
Подводни снимки от Созопол

В морето край Созопол лежи корабът Родина – един от деветте довоенни български товарни параходи, собственост на Българско Търговско Параходно Дружество, произведен от Vulkan – Werke A.G. Корабът е пуснат на вода през 1922 г. Водоизместимост – 4159 брт.

На 19.09.1941 г. Родина пътува, натоварен с товар от зърно от Истанбул за Варна, охранявана от два български миненосеца. В района на Созопол, срещу нос Колокита, корабът се натъква едновременно на две мини от българско минно заграждение и потъва. Загиват 3-ма души. Охраняващите кораби спасяват 37 човека.

Днес корабът лежи, добре запазен, на средна дълбочина около 35-39 метра под краен ъгъл от 45°. Възвишение от дъното – 14 метра. Носовите котви са на местата си. Свободно може да се влезе в надстройката и трюмовете, които са празни. Координати 42°24.’N 27°46.’E.

Парахода Родина Парахода Родина

В прегръдките на Черно море, на 5 км северно от Созопол лежи и MOPANG – американски товарен параход от типа Liberty ships. Корабът е построен от Submarine Boat / Корабостроителница в Ню Джърси, собственост на Electric Boat Company / по-късно General Dynamics /. Корабът е създаден по специална програма на U.S. Shipping Board, свързана с поръчката на 150 еднакви кораба, с цел компенсиране загубите от войната. Пуснат е на вода на 20.01.1920 г., с водоизместимост 3545 брт. MOPANG е с двигател с 1500 конски сили.

Лежи в много добро състояние на десния си борд на дълбочина между 24-32 метра. Възвишение от дъното – 7 метра. Основните повреди от взрива са в носовата част на кораба. Ясно различими са надстройките, части от комина и палубата. Свободен е достъпът до трюмовете и част от каютите. Част от товара – купчина обувки, сандъци с резервни части, и други, са видими в трюмовете. На място е винтът с диаметър около три метра и кърмовата лебедка. По протежение на корпуса се плъзга котвената верига, потъваща в наносите по дъното. Вероятно котвата се е откачила в момента на потъването и се е намотала около кораба. Координати 42°28.’N 27°41.’E.

Парахода Mopang Парахода Mopang

Подводна каменна гора Созопол

Запознати ли сте с термина имерсия? Този термин дава най-логичното обяснение за наличието на подводна каменна гора по морското дъно край град Созопол. Имерсия означава, че това, което е достъпно за нас на дъното в момента, се намира там в консервирано състояние, защото преди хиляди години /дори милиони/, гората, покривала сушата на мястото на днешен Созопол, е потънала при настъпването на природни катаклизми и активни геодезични промени на ландшафта /известно още като Библейският потоп/. В момента различни специалисти търсят истината за формирането на това атрактивно и уникално по рода си образувание, но загадките са много, което прави вълнението при гмуркане и потапянето в историята още по-голямо…

Имерсии в Созопол Имерсии в Созопол
Имерсии в Созопол

Подводни снимки от Созопол Подводни снимки от Созопол

Подводни снимки от Созопол Подводни снимки от Созопол