Фондация “Созопол” е поканена да представи
номинация за Награда за мир


Фондация „Созопол”, в ролята на неправителствена организация в официално партньорство с Организацията на обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО), стана първата българска организация, получила официална покана да представи своя номинация за Награда за мир „Феликс Уфуе-Боани”.

Престижната награда е създадена с 25/С Резолюция 23, подкрепена от 120 държави и приета от Генералната конференция на ЮНЕСКО по време на нейната 25-та сесия през 1989 г. Тя се връчва на мъже, жени или институции, придобили международна репутация със своя принос за насърчаване на мира, демокрацията и човешките права. Носители на наградата са били г-н Нелсън Мандела, Председател на Конгреса на африканските нации (1991 г.), г-н Шимон Перес, Министър на външните работи на Израел (1993 г.), г-н Ясер Арафат, Президент на Палестинската автономия (1993 г.), Н.В. Хуан Карлос Първи, Крал на Испания (1994 г.), г-н Джими Картър, Президент на САЩ (1994 г.), г-н Франсоа Оланд, Президент на Република Франция (2013 г.) и други изявени организации и лица със значителен принос за световния мир.

Наградата се присъжда всяка година, на един или повече победители, определени от международно жури, и включва парично възнаграждения от 150 000 американски долара, златен медал и диплома за мир.

Златен медал за мир „Феликс Уфуе-Боани”. </br>© UNESCO.
Златен медал за мир „Феликс Уфуе-Боани”.
© UNESCO.