Проект „Лига на историческите и достъпни градове” спечели Международна награда „Дизайн за всички”


На 12 февруари 2014 г., в Център за нови индустрии и технологии в Париж, в рамките на третото Европейско изложение за достъпност и универсална концепция Urbaccess, се проведе връчването на международните награди на Фондация „Дизайн за всички”.

Проектът „Лига на историческите и достъпни градове”, в който участник е Фондация „Созопол”, предварително беше отличен като добра практика, а по време на церемонията беше награден с престижната награда „Международен дизайн за всички 2014 г.”

Наградата беше връчена на г-жа Мария Орехас Шантелот, Директор на тематичните мрежи към Европейския център за фондации в Брюксел, който е организатор на проекта. На церемонията присъстваха и представители на организации участници в проекта като г-жа Петя Зеленски представи Фондация „Созопол”.

От ляво на дясно: г-жа Петя Зеленски, представител на Фондация „Созопол”, г-жа Алисия Бараган Итуриага, Директор на Проект „Виа либре” (Испания), г-жа Мария Орехас Шантелот, Директор на тематичните мрежи към Европейски център за фондации (Белгия), г-жа Елиан Ерве-Базе, Изпълнителен директор на Фондация „Реюника” (Франция) и г-жа Силвия Балмас, Координатор на Лигата на историческите и достъпни градовеОт ляво на дясно: г-жа Петя Зеленски, представител на Фондация „Созопол”, г-жа Алисия Бараган Итуриага, Директор на Проект „Виа либре” (Испания), г-жа Мария Орехас Шантелот, Директор на тематичните мрежи към Европейски център за фондации (Белгия), г-жа Елиан Ерве-Базе, Изпълнителен директор на Фондация „Реюника” (Франция) и г-жа Силвия Балмас, Координатор на Лигата на историческите и достъпни градове

Проектът „Лига на историческите и достъпни градове” стартира през 2010 г. Основната му цел е съвместяване на защитата на културното наследство с всеобщата достъпност. Той се изпълнява от единадесет фондации в пет държави в Европа – Испания, Италия, Франция, Дания и България, която е представена от Фондация „Созопол” и град Созопол.

Съоръжения за достъп на хора с двигателни увреждания в Археологически резерват „Античния град Аполония” Съоръжения за достъп на хора с двигателни увреждания в Археологически резерват „Античния град Аполония”Съоръжения за достъп на хора с двигателни увреждания
в Археологически резерват „Античния град Аполония”

Град Созопол е избран благодарение на изпълняваните от 2003 г. до настоящия момент проекти на Фондация „Созопол”, осигуряващи възстановяването на културното наследство в Археологически резерват „Античния град Аполония”, както и осигуряване на достъп до това наследство за хора със специфични възможности.