Връчване на наградите на финалистите в Националната капмания „Чудесата на България”, 2015 година


На 21 декември се състоя церемонията по награждаването на финалистите в Националната кампания „Чудесата на България”, 2015 година. Фондация „Созопол” участва в това събитие като дългогодишен партньор на вестник „Стандарт”. Фондацията беше представена от проф.д.и.н. Виолета Нешева – Главен научен консултант.

Откриване на церемонията и представяне на финалистите Откриване на церемонията и представяне на финалистите

Националната кампания „Чудесата на България”, инициирана от вестник „Стандарт”, финишира с бляскава церемония в студио 1 на Българската национална телевизия.

„Приемам тази кампания за най-голямото чудо на България – младите хора, за да помнят примера на могъщите държавници, велики пълководци и гениални умове на България”, обяви главният редактор на „Стандарт” г-жа Славка Бозукова.

Г-жа Славка Бозукова при откриването на церемонията Г-жа Славка Бозукова при откриването на церемонията

„По Коледа се случват чудеса, а Чудесата на България са толкова близо до нас, нужно е да ги популяризираме, както го правят със сърце нашите специалисти. Поздравления за нашите домакини от “Стандарт”, каза г-жа Цецка Цачева – Председател на 43-тото Народно събрание на Република България.

Проф.д.и.н. Божидар Димитров, г-жа Цецка Цачева и проф.д.и.н. Виолета Нешева Проф.д.и.н. Божидар Димитров, г-жа Цецка Цачева и проф.д.и.н. Виолета Нешева

Професор Виолета Нешева защитаваше и своето откритие – гроба на деспот Алексий Слав в Мелник. Тя показа уникален сребърен потир за причастие, който няма аналог в България. Получената награда тя предаде на г-н Кирил Котев, кмет на Община Сандански.

Проф.д.и.н. Виолета Нешева и г-н Кирил Котев – кмет на община Сандански Проф.д.и.н. Виолета Нешева и г-н Кирил Котев – кмет на община Сандански

На събитието присъстваха г-н Митя Димитров, Председател на Сдружение „Черно море-Странджа” и г-н Антон Ковачев, представител на Археологически музей, град Сандански, с които Фондация „Созопол” работи активно по разработването и изпълнението на международни проекти в Археологически резерват „Античен, средновековен и възрожденски град Мелник”.

Г-н Кирил Котев – кмет на община Сандански, г-н Антон Ковачев, г-н Митя Димитров и други гости Г-н Кирил Котев – кмет на община Сандански,
г-н Антон Ковачев, г-н Митя Димитров и други гости

В категория „Атракции” второ място беше отредено на „Вила Армира”, а трето място на крепост „Баба Вида”. Екипът на Фондация „Созопол” приема тези награди с особено топли чувства. Фондацията е един от консултантите при изпълнението на дейностите на „Вила Армира” и има разработен проект за консервация, реставрация, адаптация и социализация на крепост „Баба Вида”.

Кметът на община Ивайловград, г-жа Диана Овчарова, каза: „Благодаря на всички за подкрепата! Гласуването ни отреди второто място. Нека продължим да работим с още повече желание, за да популяризираме това уникално културно наследство – антична вила Армира, а с него и Ивайловград”.

Г-н Огнян Ценков – кмет на община Видин, заяви: „Това е един голям успех, защото показа, че ние имаме самочувствието, че сме равнопоставени и можем да се борим и да постигаме успехи. Замъкът „Баба Вида“ заслужава тази награда, той ни вдъхва сили, надежда и усещане за непреходност“.

Г-жа Славка Бозукова, почетните гости и наградените в обща снимка след официалната церемония Г-жа Славка Бозукова, почетните гости и наградените
в обща снимка след официалната церемония