Церемония по случай подписването на Глобалното споразумение за климатичните промени, проведена в седалището на ООН в Ню Йорк


На 22 април 2016 г. в седалището на Организацията на обединените нации – Ню Йорк се проведе церемония на най-високо ниво по случай подписването на Глобалното споразумение от Париж за климатичните промени. По време на събитието правителствата финализираха споразумението, постигнато по време на Глобалната конференция за климатичните промени, провела се през декември миналата година с домакин Правителството на Франция.

По покана на г-н Бан Ки-Мун – Генерален секретар на ООН, на церемонията присъстваше г-жа Ирина Бокова, Генерален директор на ЮНЕСКО и кандидат на България за Генерален секретар на ООН. Г-жа Бокова се срещна с представители на редица държави. Тя проведе среща и с Президента на Република България, г-н Росен Плевнелиев. Двамата обмениха мнения по хода на кампанията за избор на нов Генерален секретар на ООН. Лидери от цял свят дадоха висока оценка за нашата Родина и за г-жа Бокова като Генерален директор на ЮНЕСКО.

Г-жа Ирина Бокова, Генерален директор на ЮНЕСКО и г-н Росен Плевнелиев,
Президент на Република България по време на срещата им Г-жа Ирина Бокова, Генерален директор на ЮНЕСКО и г-н Росен Плевнелиев,
Президент на Република България по време на срещата им

На събитието присъстваше и представител на Фондация „Созопол“, като официален партньор на Организацията на обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) и един от десетте члена на Комитета за връзка НПО-ЮНЕСКО. Международната неправителствена организация работи изключително активно за устойчиво развитие, като част от резултатите се постигат посредством прилагане на мерки за борба с климатичните промени. Следвайки директивите, принципите и целите на ЮНЕСКО, Фондация „Созопол“ насърчава силата на образованието, културата, науката и комуникацията като двигатели за постигане на устойчиво развитие. Доказателство за това е активното участие на редица НПО-та, сред които и Фондация „Созопол“ на проведената през 2015 г. конференция за климатични промени в Париж (COP21) и планираната за настоящата година конференция за климатичните промени (COP22), която трябва да се проведе в Мароко. Една от основните цели е правителства, редица организации на ООН, представители на гражданското общество, неправителствения сектор и други заинтересовани страни в сътрудничество да представят и запознаят обществеността в световен план със своя опит в разглежданата тематика в тясно сътрудничество с ЮНЕСКО и нейните партньори.