Отбелязване на 60 години членство на България в ЮНЕСКО


На 17 май 2016 г. в Национален дворец на културата, зала 6, с тържествен концерт бе отбелязано 60 години членство на България в Организацията на Обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО). Празничният концерт беше със заглавие „Млади български таланти поздравяват света – 60 години България в ЮНЕСКО“.

Събитието се проведе под патронажа на Вицепрезидента на Република България г-жа Маргарита Попова и Националната комисия за ЮНЕСКО към МВнР. Встъпление на концерта бе изпълнение на оркестъра на НМА „Проф. Панчо Владигеров“ с диригент проф. Ангел Станков. Г-жа Мария Донска, Главен секретар на Националната комисия на Република България за ЮНЕСКО, откри събитието. В нейната реч тя изтъкна огромното значение на членството на България в ЮНЕСКО и на доброто партньорство между Родината ни и Световната организация за развитие на образованието, науката и културата.

Г-жа Мария Донска, Главен секретар на Националната комисия 
на Република България за ЮНЕСКОГ-жа Мария Донска, Главен секретар на Националната комисия
на Република България за ЮНЕСКО

Събитието продължи с виртуозно изпълнение на Теодосий Спасов. Редица български млади изпълнители и музиканти представиха пред гостите свои изпълнения.

Г-н Теодосий Спасов Част от младите таланти на България, взели участие в концерта Г-н Теодосий Спасов Част от младите таланти на България, взели участие в концерта


По покана на Националната комисия на Република България за ЮНЕСКО, Фондация „Созопол“ присъства на събитието. Г-н Мирослав Славов и г-ца Ивона Велинова, експерти към Фондацията останаха очаровани от организацията на концерта и от таланта на младите български творци и музиканти.

Фондация „Созопол“, като първата българска неправителствена организация в консултативно партньорство с ЮНЕСКО, продължава да осъществява активна дейност в синхрон с целите и приоритетите на Световната организация. Фондацията работи за запазване на природното и културното наследство, осигуряване на достъпна среда до това наследство, съхраняване на културното многообразие и насърчаване на ангажираността към опазване на културата.