Архитектурно исторически комплекс „Южна крепостна стена и кула” беше посетен от представители на Военноморските сили на Република България и Република Гърция


По покана на контраадмирал Митко Петев, Командир на Военноморските сили на България, Вицеадмирал Георгиос Якумакис, Командир на Военноморските сили на Гърция посети страната ни.

Извън натоварената си програма и служебните ангажименти, те приеха поканата на Фондация „Созопол” да посетят Архитектурно-исторически комплекс „Южна крепостна стена и кула” в Старинен Созопол. Гостите бяха придружени от Комодор Мален Чубенков, Началник на гарнизон Бургас, други представители на Военноморските сили на Република България и представители на Военноморските сили на Република Гърция. Гостите бяха посрещнати на входа на комплекса по стар български обичай с домашно приготвена питка, сол и мед.

Вицеадмирал Георгиос Якумакис и контраадмирал Митко Петев, при пристигането си в Архитектурно-исторически комплекс „Южна крепостна стена и кула“

Господин Кирил Арнаутски, Председател на Фондация „Созопол”, запозна гостите с комплекса и с историята на Аполония Понтика – Созопол.

Комодор Мален Чубенков, Вицеадмирал Георгиос Якумакис,
г-н Кирил Арнаутски, контраадмирал Митко Петев и
служители на двете държавни ведомства

В непринуден разговор гостите зададоха редица въпроси, на които г-н Арнаутски отговори изчерпателно. Председателят на Фондация „Созопол“ и представителите на военноморските сили на двете държави отново изразиха удовлетворение от изграденото конструктивно партньорство през годините, както и обсъдиха възможностите за бъдещо сътрудничество при реализацията на дейностите на Военноморските сили и международната неправителствена организация. Те категорично подчертаха необходимостта от подкрепа на всички ангажирани от двете страни на границата с цел постигане на устойчиво развитие и подобряване на социалноикономическото положение в трансграничния регион.

След като гостите се запознаха детайлно с изградения Архитектурно-исторически комплекс, реализиран по редица проекти на Фондация „Созопол“, финансирани както от национални, така и от международни програми, за присъстващите бе организиран специален обяд. По време на обяда разговорът продължи в конструктивен дух, като и домакини, и гости отново изразиха своята готовност за оказване на сътрудничество при бъдещи инициативи от двете страни.

Контраадмирал Митко Петев, г-н Кирил Арнаутски,
Вицеадмирал Георгиос Якумакис и Комодор Мален Чубенков

След обяда гостите имаха възможността да се разходят из Стария Созопол, наслаждавайки се на созополските възрожденски къщи, обявени за архитектурни паметници – недвижими културни ценности, автентичните църкви и параклиси, калдъръмените улици, пристанът с рибарските лодки. Контраадмирал Митко Петев, Вицеадмирал Георгиос Якумакис и Комодор Мален Чубенков се насладиха на уникалната и очарователна атмосфера, която носи най-старият град по Българското Черноморие. Представителите на Военноморските сили бяха изключително впечатлени от видяното, като подчертаха голямата роля на дейността на международната неправителствена организация Фондация „Созопол“ за превръщането на Старинен Созопол и Археологически резерват „Античния град Аполония” в международна туристическа дестинация и един от най-посещаваните морски курорти по Българското Черноморие.