Седми форум на неправителствени организации в официално партньорство с ЮНЕСКО


На 3-ти и 4-ти май 2017 се проведе седмият международен форум на неправитествени организации в официално партньорство с Организацията на обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО). Партньорството на ЮНЕСКО с неправителствени организации (НПО), които представляват гражданското общество е много ценна мрежа за сътрудничество в служба на хората за: развитие, равенството, международното разбирателство и мир в областите на компетентност на ЮНЕСКО. Събитието, което се сътоя в Рияд, Саудитска Арабия, беше посветено на младежта и тяхното социално въздействие, събирайки на едно място рекордните 2000 участника от 70 държави.

Форумът беше открит с видео обръщение от г-жа Ирина Бокова – генерален директор на ЮНЕСКО, последвано от приветствия от н.пр. д-р Али Насер Алгафис – Министър на труда и социалното развитие на Саудитска Арабия, г-н Ерик Фалт – Заместник-генерален директор на ЮНЕСКО и г-н Филип Босан – Председател на Комитета за връзка на неправителствени организации с ЮНЕСКО.


Г-н Ерик Фалт и г-н Филип Босан при откриването на форума

Сред говорителите на форума бяха изтъкнати личности като г-н Жак Атали – френски икономист, финансист и философ, г-н Джими Уейлс – основател на Уикипедия, г-н Джъстин Смит, директор на Блумбърг Медиа, г-н Джон Дефтериос – журналист от CNN, г-н Карл Люис – лекоатлет с девет златни и един сребърен олимпийски медала, г-н Бадер АлАсакер – главен секретар на Фондация MiSK, които бяха домакин на събитието, и други.


Г-н Жак Атали – френски икономист, финансист и философ Г-н Джъстин Смит,
директор на Блумбърг Медиа

На престижния световен форум Фондация „Созопол“ беше представена от г-н Любомир Дуранкев – експерт по международни проекти.

Г-н Любомир Дуранкев, експерт по международни проекти към Фондация „Созопол“

Г-н Любомир Дуранкев се включи активно в панелните дискусии, запознавайки редица участници с приноса на Фондация „Созопол“ към включването на младежта в международното сътрудничество за опазване и популяризиране на природното и културното наследство.


Г-н Любомир Дуранкев с представители на неправителствени организации
в официално партньорство с ЮНЕСКО

Г-н Дуранкев проведе разговори с г-н Филип Босан – председател на Комитета за връзка на неправителствени организации с ЮНЕСКО, г-жа Мартин Леви – председател на Комитета за периода 2015-2016 г., г-н Диего Градис – член на Комитета в период 2013-2016 г., и настоящите членовете на Комитета г-н Патрик Гало, г-н Шен Че, г-н Ричард Апех и г-жа Виктория Лавлок. Обсъдени бяха бъдещите възможности за сътрудничество между неправителствени организации с цел разработване и изпълнение на проекти с акцент върху младежта и устойчивото развитие.

По време на форума беше подписан мемурандум за сътрудничество между Фондация „Созопол“ и Китайската Фолклорна Фотографска Асоциация, член на Комитета за връзка НПО-ЮНЕСКО.

Г-н Любомир Дуранкев – експерт по международни проекти към Фондация „Созопол“ и
г-н Шен Че – президент на Китайската Фолклорна Фотографска Асоциация
с меморандума за сътрудничество между двете организации

Форумът беше закрит с реч на г-жа Ирина Бокова –
генерален директор на ЮНЕСКО