Мелник и Сандански – нови атракции и възможности За културно-исторически туризъм в областта


На 03 ноември , по покана на г-жа Славка Бозукова главен редактор на вестник „Стандарт”, представителите на Фондация Созопол” – проф.д.и.н. Виолета Нешева и г-н Кирил Арнаутски Председател на УС, присъстваха на среща-дискусия „МЕЛНИК И САНДАНСКИ – НОВИ АТРАКЦИИ И ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА КУЛТУРНО-ИСТОРИЧЕСКИ ТУРИЗЪМ В ОБЛАСТТА ” която се състоя в Конферентната зала на хотел „Мелник”.

Деловия президиум. До г-жа Славка Бозукова е проф.д.и.н. Виолета Нешева Председателя на Фондация „Созопол” и други участници в срещата-дискусия
Деловия президиум. До г-жа Славка Бозукова е проф.д.и.н. Виолета Нешева Председателя на Фондация „Созопол” и други участници в срещата-дискусия

 
По време на дискусията г-жа Славка Бозукова, даде старт на третия етап от тазгодишната национална кампания “Чудесата на България”. Сега изкушените от историята ще гласуват за обектите, събрали най-много гласове в двете категории – “Атракции” и “Открития”, за да определят топ 3.

Туристически маршрут “Земя на чудесата” ще възроди славата на Сандански, Мелник и Петрич като места, пълни с история и културни забележителности. За това се обединиха депутати, местна власт, представители на бизнеса, историци и археолози. В най-новия маршрут на Пиринския край влизат Епископската базилика в Сандански, църквите, старинните къщи и разкопките в Мелник, храмът на Преподобна Стойна в село Златолист, Роженският манастир, античният град Хераклея Синтика, местността Рупите, къщата музей на Баба Ванга в Петрич, Самуиловата крепост.