Културни прояви в Архитектурно-исторически комплекс „Южна крепостна стена и кула“


1

В периода 5 – 15 юли, на територията на Национален археологически резерват „Античния град Аполония“, град Созопол се проведе Четиринадесети Международен младежки фестивал на изкуствата „Музите“.

2 3
Снимки от откриването на фестивала

Фондация „Созопол“ допринесе за добрата творческа атмосфера на фестивала, като на 12 юли – петък, в Архитектурно-исторически комплекс „Южна крепостна стена и кула“, град Созопол, се проведоха културни събития, организирани от Организационния комитет на Фестивал „Музите“ в партньорство с Посолството на Република Куба в България и Фондация „Созопол“.

4 5 6

По време на значимия световен фестивал беше открита изложба на „Кубинска живопис, графика и приложни изкуства“.

7

Творбите в изложбата са собственост на г-н Борис Иванов. Той е роден през 1946 година в гр. София. Завършил е своето образование в България, след което дълги години работи в Република Куба. Той е активен член на Асоциацията за приятелство „България – Куба“. Една духовно богата личност, която обичайки България и Куба, достойно представя колоритността и фолклора на двете държави.

8

9 10

11 12

От 17:00 часа в комплекса започна концерт на представители от световно известния български хор „Планинарска песен“.

13

Представителите на хора изпяха прекрасни песни с вдъхновение пред присъстващите – местни жители и гости на Созопол. След изявата на представителите от хор „Планинарска песен“ залите на Архитектурно-исторически комплекс „Южна крепостна стена и кула“ се огласиха от кубински ритми.

Специално беше поканена групата за изпълнение на кубински фолклор „Ла Кубания Оригинал“. Нели Гомес, Франсиско Гомес, Раул Торес, Надя Тончева, Мариел Торес, Николета Кайто и Борис Върбанов – прекрасни хора, изцяло обсебени и отдадени на българо-кубинската дружба, направиха така, че час и половина участниците и гостите да бъдат съпричастни, като спонтанно се включиха във вихрените стъпки на салсата, меренгето и самбата.

14 15

16

Специален гост на Фондация „Созопол“ беше проф. д-р Лидия Върбанова, една достойна българка от световна величина. При така създадената непринудена атмосфера, г-н Кирил Арнаутски – Председател на Фондация „Созопол“, проведе разговори с проф. д-р Лидия Върбанова и г-жа Нели Гомес, Председател на Асоциация „Ла Кубания Оригинал“. При проведените разговори се обсъдиха възможностите за изпълнение на съвместни дейности и партньорство по международни проекти под егидата на ЮНЕСКО, подкрепени от посолствата на двете държави и международни правителствени и непревителствени организации.

17
От ляво на дясно: проф. д-р Лидия Върбанова, г-н Кирил Арнаутски и г-жа Нели Гомес

След изпълнението на прекрасната двойка – Надя Тончева и Раул Гомес, тя беше специално поздравена от г-н Кирил Арнаутски. Беше направена обща снимка за спомен от Архитектурно-исторически комплекс „Южна крепостна стена и кула“ – световна туристическа дестинация.

18
От ляво надясно: Раул Гомес, Кирил Арнаутски и Надя Тончева